1 TEDEN

PRIHOD

Ko smo v petek po dolgi vožnji prispeli v Muhlhasen na nastanitev, kjer nas je prijazno pričakal Mike. Hitro smo raspakirali prtljago iz avta in se počasi odpravili spat, saj je bilo že pozno zvečer, ko smo prispeli.

Spali smo seveda v modri hiški, kjer smo se tudi zbudili na sobotno jutro in to je bila naša prva nočitev v Nemčiji. V mesto smo šli na jutranjo kavico in si ga seveda tudi ogledali, kot se to spodobi, ko pač prideš v neznane kraje. Pitje kavic na sobotno jutro smo pa že navajeni od doma.

2 TEDEN

RAZISKOVANJE MESTA

Naslednji vikend smo se takoj odpravili v Erfurt, ki je tudi glavno mesto Thuringena, ki, je pa pokrajina v Nemčiji. Ker smo pa Slovenci veliki ljubitelji piva smo se po ogledu mesta in njegovih velikih cerkva odpravili na obilno kosilo,katero smo tudi mastno plačali za zaključek vikenda pa na oktoberfest. Kjer smo sprobali Nemško pivo.

3 TEDEN

DELO

Tretji teden prakse smo se morali takoj dokazati v podjetjih iz kakšnega testa smo Slovenci. Takoj so videli, da nam gredo nekatere stvari odlično odrok in, da smo pravi mojtri za to delo.

V kuhinji nam je šlo malo slabše kot pa pri delu saj so nam doma ponavadi kuhale mame. Vendar njoke in neke osnove smo pa seveda znali usaj toliko, da nismo bili lačni cel dan. Zato smo sli na sladico raje v mesto, kjer take stvari naredijo veliko bolje od nas.

4 TEDEN

POLNOLETNOST

Ker je imel naš lepi sošolec Bine Peternelj ravno rojstni dan in to odmevno številko in polnoletnost je praznoval na izmenjavi v Nemčiji. Kot je tradicija v Sloveniji se za take pomebne dneve postavi mlaj, seveda jo je potrebno ohranjati in smo tudi jo in celo prenesli v Nemčijo, ker pa je tukaj bolj malo gozdov nismo našli nobene smreke in smo mu žal morali postaviti brezo, ki je ponavadi namenjena ženskam, ampak nič zato saj Bine ni bil nakoncu nič jezen nasprotno bil je zelo vesel, ker nismo pozabili na njega. Seveda smo se morali za polnoletnost še malo poveseliti in smo šli v mesto na zabvo.

5 TEDEN

ŠOLA

Gospod Grabe ni želel, da bi bili ves čas ma delu v podjetjih, zato nas je povabil v šolo da bi malo razširili naša obzorja in spoznali nove ljudi. Mark nas je pričakal ob osmih zjutraj pred šolo saj bi se sami verjetno izgubuli, ker je precej velika. Za začetek smo se dobili z ravnateljem in Mark mu nas je predstavil in razložil kdo smo mi, ter kje delamo in kako poteka naše delo. Po sestanku nam je raskazal šolo in vse komplekse le te. Nato so za nas pripravili še tri ure pouka z nemškimi dijaki, prvo uro smo imeli mehatroniko, kjer smo delali predstavitev, ki so jo konec ure predstavili pred razredom, pouk je seveda potekal v angleščini. Nato smo imeli pa še dve ure angleščine na katero smo se pa malo bolj spoznali, kot pa na mehatroniko.

6 TEDEN

ERASMUSDAYS

Profesor Tadej Gartner nam je naročil, da naredimo predstavitel, saj smo imeli preko zooma sestanek, katerega se je lahko udeležil vsak, ki je dobil link za le tega. Na sestanku smo se malo pogovorili kako nam gre skozi prakso, kam smo prišli malo predstavili deželo, kot tako in kako nam gre življenje v tujini.

7 TEDEN

DIZEL

Ko se pa toliko vozimo z avtomobilom, kot se je pa seveda potrebmo kdaj pa kdaj tudi natočiti gorivo in sicer dizel. Normalno da je pa za liter dizla v Nemčiji potrebno odšteti nekaj centov več kot pa v Sloveniji to smo se tudi zavedali, torej smo za 28 litrov plačali 50 evrou.

ODDIH

Ker je pa v Muhlhausenu tudi velnes, smo si pa rekli, da tega zagotovo nesmemo izpustiti. Ker je sonce pripekalo, kot noro smo si rekli, da se moramo nujno ohladiti. Ko smo zagledali odskočne deske smo se takoj šli preiskusiti v saltah in v skokih na glavo. Ko smo bili utrujeni od skakanja nas je potegnilo v džakuzi. Ker smo pa po duši še vedno otroci nismo mogli, da se nebi parkrat spustili po toboganu.

8 TEDEN

MUNCHEN

Zgodaj zjutraj smo se zbudili saj nas je čakala pet urna vožnja do Munchena.  Po zajtrku smo se ob šestih zjutraj odpravili proti mestu, tam smo prehodili nekaj ulic, šli na podzemo železnico, ogledat nekaj cerkva, saj so zelo ogromne in zanimive, ker takih mi nismo navajeni smo bili presenečeni nad njimi.

Ker smo pa mi navdušeni nad vsem, kar je povezano z avtomobili, pa nismo mogli, da si nebi ogledali muzej BMW-ja in BMW welta. Nemška policija pa mormalo, da vozi bmw-ja saj je to tudi nemški avto. Za konec smo šli pa na latte machiato in smo se malo pogovorlili kako se nam je zdel dan in keterega bmw-ja bi imeli, če bi lahko izbirali.

9 TEDEN

NA DELU

Ko pa delamo v tako velikih podjetjih, kot sta Albertsmeyer in Shade, pa delo poteka v bolj ekstremnih razmerah, kot bi si lahko sploh mislili.

Na Shadeu se je menjal motor kamijona zunaj garaž, kar na dvorišču. Kot se spodobi za kamijona ko naredi toliko kilometrou, kot jih,se motor zaradi kilometrine uniči ali zaradi nepopolnega vzdrževanja lahko pride do okvare. Ko pa je popravilo predrago in nesmiselno je bolj pametno in smiselno zamenjati kar celoten motor.

Na Albertsmeyerju pa poleg servisov in mehaničnih del opravljamo tudi gradbena. Ker so imeli v podjetju napovedano inšpekcijo so morali pred prihodom le te odpraviti še zadnje malenkosti. Stene je bilo potrebno pobeliti, ker v delavnicah, ko se dela ponavadi tudi kaj umazemo. Ploščice po tleh smo jih poškropili s čistili zribali in so bile videti kot nove. Luknjo kjer je bilo prej dvigalo je bilo potrebno zaliti z malto saj se je dvigalo demontiralo, ker ni bilo več uporabno. Pospravili pa smo tudi prostor katerega se bo v prihodnosti porušilo saj puša streha in je objekt ubitvu uničen. Vsa kolesa se je prestavilo na drugo lokacijo, police na keterih so bila kolesa se je razmontiralo in pokupčkalo za ponovno postavitev v novem objektu.

10 TEDEN

ZDRAVO ŽIVLJENJE

Ko končamo z delom v podjetjih je ura približno pol petih sepravi, da takrat še nekaj pojemo, nato pa imamo še dosti prostega časa, zato smo se odločili, da bomo ta prosti čas začeli preživljati v fitnesu (cleverfit). V fitnes hodimo skoraj da vsak dan, ko nimamo dela za šolo ali drugih obveznosti. To je pa tudi dobro za naše zdravje, da se malo rekreiramo in isklesamo našo postavo.

Če pa želimo skrbeti za postavo je pa potrebno tudi veliko in zdravo jesti. Prvih nekaj tednou sami v Nemčiji smo si znali pripraviti le jajca kakšne njoke in kakšne osnove saj so nam doma kuhale mame. Po nekaj tednih učenja kuhanja smo postali pravi gurmani. Vseeno je pa lepo iti kdaj v restavracijo, da nam drugi postrežejo z hrano, zagotovo pa nesmemo izpustiti kavice saj je to najbolši del ko se pogovarjamo o milijon in eni stvari.

11 TEDEN

ŠOLA

Popoldne ob eni uri smo se pripeljali pred podjetje Albertcmayer, saj smo se dobili z gospodom Hanuschkom. Ker je sebe in nas štiri odpeljav v Erfurt v katerem smo si ogledali Freie Montessori Gemeinschaftsschule  in spoznali kako poteka šolanje o praksi oz. delu mnogih poklicov. Tam smo se dobibili z gospodom Markom Grabetom, ki smo si nato skupaj ogledali celoten kompleks šole, ki je zelo ogromen in predvsem tehnološko napreden (avto serviser, frizer, slaščičarska, inštalater…). V šoli nas je pa pričakal direktor le te, ki nam je pa razložil vse o šoli, kako poteka šolanje. Še poseben poudarek je nameniv avtoservisnem delu šole, ki nam je bil še posebej zanimiv in pri srcu. Šola je opremljena z dobro in napredno tehnologijo za učenje dijakov. Tako šolanje pa seveda ni zastonj, saj te tu naučijo marsikaj in še več.

12 TEDEN

No tudi lepe stvari se enkrat končajo, tako se je tudi naša praksa v Nemčiji. Zadnji teden smo do srede normalno preživeli v firmah kjer je potekalo normalno nato so do vsake firme prišla slovenksa profesorja in gospod Marc Grabe(nemški koordinator), kjer smo potem odšli do pisarne kjer smo z direktorji podpisovali papirje o praksi in se pogovarjali o občutkih prakse. Naslednji dan v četrtek pa smo bili povabljeni v nemško šolo  Berufsschulcampus, kjer so imeli 25 letnico njihove šole pred tem sta profesor Požar in profesor Velikanje oddala še darila nemškemu ravnatelju(Jens Ritter) in pa gospodu Grabetu. Po koncu proslave pa so bile pred šolo postavljene stojnice z prigrizki in različnimi izdelki.

(Visited 174 times, 1 visits today)