Nedelja, 10. 11. 2019

V nedeljo smo po skoraj 22 ur potovanja končno prispeli v Bruselj, kjer nas je čakal taxi, ki nas je odpeljal v Tongeren k naši nastanitvi. Tam sta nas sprejela nadomestnika lastnice hiše in nam jo razkazala. Kasneje smo imeli kosilo skupaj s koordinatorco Julie Simonon in njenim kolegom Gert Bremsom in si ogledali mesto Tongeren.

Sunday, 10.11.2019

On Monday, after almost 22 hours of traveling, we finally arrived to Bruxelles, where we had a taxi waiting for us. The taxi drove us to Tongeren to our house. There we were greeted by two substitutes of the homeowner. They showed us the house and explained how some things worked. Later we had lunch with our coordinator Julie Simonon and her colleague Gert Brems. After lunch we went sightseeing in Tongeren.

Torek, 12. 11. 2019

Danes nas je Gert odpeljal do šole Viio Tongeren 3de graad. Tam sta nam z Julie razkazala pomembnejše šolske prostore in nam predstavila ravnatelja. Zatem nas je Julie odpeljala do naših podjetij, najprej Formaat in nato še Quattrondo, kjer smo se dogovorili za začetek prakse in uredili potrebno dokumentacijo. Direktor podjetja Formaat nam je posodil kombi, ki naj bi ga imeli za trajanje prakse.

Tuesday, 12. 11. 2019

Today Gert drove us to the Viio Tongeren 3de graad schol. There they showed us around the school and we met the headmaster. Then Julie drove us to our companies, first Formaat and then Quattrondo, where we arranged the start of our intership and arranged the necessary documents. The director of Formaat lent us a van, which we should have for the duration of our intership.

Sreda, 13. 11. 2019

Ta dan je bil naš prvi delovni dan v podjetjih. Bine in Žan sva v podjetju Formaat, kjer je le en zaposlen, delala različne vrste opravil. Klemen in Domen pa sva bila v Quattrondu. Eden je šel na montažo v Bruselj, drugi pa je ostal v delavnici. Delovni čas imamo od 8:00 do 17:00, zato nam od dneva ne preostane več veliko.

Četrtek je bil zelo podoben.

Wednesday, 13. 11. 2019

This was our first day in the companies. Bine and Žan were in Formaat, where there is only one employee. They did all sorts of things. Klemen and Domen were in Quattrondo. One of us went to an assemblying job in Bruxelles, and the other stayed in the workshop. Our work time is from 8:00 to 17:00, so we don't have much left of the day.

Thursday was very similar to wednesday.

Petek, 15. 11. 2019

Po praksi smo se z avtobusom odpravili v Nizozemsko mesto Maastricht. Tam smo imeli večerni sprehod po tem zanimivem mestu. Noč smo v Maastrichtu tudi prespali.

Friday, 15. 11. 2019

After work we took the bus to Maastricht, a town in the Netherlands. There we had an evening walk around the town. We also slept in Maastricht

Sobota, 16. 11. 2019

Zjutraj smo imeli še kratek sprehod skozi Maastricht, a smo se kmalu z avtobusom odpravili proti Amsterdamu. Po nekajurnem iskanju hotela in nekaj nevšečnostmi, smo najeli kolesa in šli na ogled mesta z ladjico. Po večerji smo imeli večerni sprehod po mestu.

Saturday, 16. 11. 2019

We had a short walk through Maastricht in the morning, but we soon had to take the bus to Amsterdam. After a few hour search of our hotel and some unpleasantries, we rented bikes and went on city tour by a boat. After dinner we had an evening stroll around the city.

Nedelja, 17. 11. 2019

Po zajtrku smo šli s kolesi na ogled mesta. Ogledali smo si Begijnhof, Trg Dam, Kraljevo palačo, in si na dolgo ogledali Rijksmuseum. Po kosilu smo vrnili kolesa in se še zadnjič sprehodili po mestu, potem pa se z vlakom odpravili do Flixbus postaje. Z avtobusom smo šli nazaj do Maastrichta, kjer nas je čakal taxi.

Sunday, 17. 11. 2019

After breakfast we went on a tour of the city with our bikes. We visited Begijnhof, Dam square, The Royal Palace and went to the Rijksmuseum. After lunch we returned the bikes and took one last stroll through the city and then took the train to our Flixbus station. We took the bus back to Maastricht where a taxi awaited us.

Ponedeljek – četrtek, 18. 11. – 21. 11. 2019

Ponedeljek in torek sta bila samo vsakdanja delovna dneva. V sredo smo se zmenili za menjavo: Žan gre v Quattrondo in Domen v Formaat. V četrtek smo to izmenjavo izvedli in s tem pridobili novo malo dostavno vozilo, ki nam močno olajša prevoz do podjetij in nazaj.

Petek – nedelja, 22. 11. 2019 – 24. 11. 2019

Petek je bil normalen deloven dan, popoldne pa je na obisk prišla Križajeva sestra. V soboto smo nadoknadili nekaj stvari za šolo, v nedeljo pa smo si ogledali rimski muzej v Tongernu.

Pondeljek, 25. 11. 2019 – Četrtek, 28. 11. 2019

Čez teden smo imeli normalne delovne dni, z občasnimi podaljšanimi delovniki.

Za običajen dan z delom začnemo ob 8:00 in delamo vse do 17:00. Do podjetij imamo pol ure vožnje v eno smer.

Petek, 29. 11. 2019

Z delom smo zaključili že kar zgodaj ob enajsti uri. Po tem smo se odpeljali do hiše in se pripravili za izlet v Pariz. Ko smo se pripeljali v Bruselj smo zaradi težav s in prometom zamudili vlak. Težavo smo delno odpravili z nakupom vozovnic za Flixbus. Po skoraj štiriurni vožnji smo ob 22:15 prispeli v Pariz. Peš smo odšli do hotela, kjer smo bili nastanjeni. S tem se je ta dan končal.

Sobota, 30. 11. 2019

Po zajtrku smo pričeli z našim ogledom mesta. Začetek naše poti je bil blizu Kitajske četrti. Pot nas je vodila mimo vhoda Pariških katakomb, Tour Montparnasse-ja vse do Hotel des Invalides. Po tem smo se počasi sprehodili okoli Eifflovega stolpa od Ecole militaire do Palais de Chaillot. Od tam naprej smo se odpravili do Slavoloka zmage. Po kosilu smo se po Avenue des Champs odpravili mimo Grand Palaisa in Place de la Concorde vse do Louvra. Po enournem postanku in obisku bližnjega zabaviščnega parka smo odšli na Ile de la Cite in si ogledali Notre Dame, kolikor se je jo sploh dalo videti. Po tem smo se odpravili naravnost nazaj do našega hotela. Vso pot smo prepotovali peš.

Nedelja, 1. 12. 2019

V poznih dopoldanskih urah smo se odpravili na nadaljevanje našega ogleda. Prvi postanek je bil Pantheon, za njim pa Palais de Luxembourg. Nato smo si podrobneje ogledali cel Ile de la Cite. Po tem ogledu smo z občasnimi postanki odpešačili do cerkve Sacre Coeur, kjer smo imeli lep pogled na čaroben Pariz. Po tem zadnjem razgledu na mesto smo se odpravili na železniško postajo Gare du Nord, kjer smo imeli vlak nazaj do Bruslja. Nazaj v Tongeren smo prišli pozno ponoči. Tako se je naš izlet v Pariz zaključil.

Ponedeljek – četrtek, 2. 12. – 5. 12. 2019

To so naši zadnji dnevi v podjetjih. Delo je potekalo normalno, le da smo v četrtek urejali dokumente in zato zaključili malo prej. Popoldne nismo delali prav zanimivih stvari.

Bine Križaj:

Izmenjava z Erasmus + mi je bila zelo všeč. Živeti 1 mesec v tuji državi je bilo zame prvič, a nič kaj zahtevnega. Edina ovira je bilo neznanje nizozemskega jezika, a smo se povsod sporazumeli dobro tudi v angleškem jeziku. Organziator izmenjave nam je pripravil vse potrebno, zato je večinoma potekalo vse po načrtu. Med tednom smo delali pri dveh podjetjih, kjer smo se naučili opravljati s stroji, opremljati in renovirati kuhinje ter nekateri celo voziti manjša tovorna vozila. Ob vikendih smo si ogledali bližnja mesta in uživali v vzdušju sosednjih držav. Kaj mi je bilo najbolj všeč na izmenjavi težko izpostavim, a močno cenim izkazano pripravljenost za sodelovanje z Belgijske strani. Ob novi možnosti za izmenjavo jo bom zagotovo izkoristil, saj se splača.

Klemen Ramičević:

Moje mnenje o praksi v Belgiji je večinoma pozitivno. Predvsem to, da smo lahko sami živeli cel mesec v hiši ter si planirali izlete sami. Delo je bilo dobro, mogoče se je nekoliko veliko ponavljalo vendar tako je v takih podjetjih. Edina stvar, ki mi ni bila najbolj všeč je bil direktor podjetja Quattrondo, ker nas ni najbolje razumel vendar smo na koncu še vseeno preživeli. Priporočam vsem ki bi radi dobili nove izkušnje z delom, samostojnim življenjem in podobnimi stvarmi.

Domen Pintarič:

To je bila moja prva izmenjava, in zato nisem ravno vedel kaj pričakovati, a moram reči, da so bila moja pričakovanja precej presežena. Zdelo se mi je odlično, sploh to, da smo skupaj 1 mesec sami živeli v hiši, in že samo s tem dobili precej izkušenj s samostojnostjo. Tudi praksa mi je bila zelo všeč. Delal sem v obeh podjetjih, a bolj všeč mi je bil Formaat. Celotna izmenjava je bila tudi dobro organizirana in vsi organizatorji so bili pripravljeni pomagati. Ena najboljših stvari je bila tudi to, da smo imeli možnost potovati po sosednjih državah in seveda tudi po Belgiji. Če bom še kdaj dobil podobno priložnost za izmenjavo, jo bom definitivno zgrabil.

Žan Kajzar:

Praksa v Belgiji se mi zdi ena dobra izkušnja v življenju, za katero mi ni žal da sem se odločil. Dijaki smo bili tako rekoč prepuščeni sami sebi in si prosti čas organizirali po svoje. Zato smo lokacijo naše nastanitve čim bolj izkoristili in skoraj vsak konec tedna odšli na potovanje v tujino, saj so povezave iz Belgije kar dobre in tudi cenovno ni prevelik zalogaj. Kar se tiče samega dela v podjetjih ... Res, da imajo nekoliko drugačen način dela, a v končni fazi ni kaj dosti drugače kot pri nas. Tako kot Domen, sem delal v obeh podjetjih, tako Quattrondo kot Formaat, in moram reči, da mi je bilo bolj všeč v Formaatu. Celotna izmenjava mi bo ostala v dobrem spominu in jo vsekakor priporočam.

(Visited 59 times, 1 visits today)